Uluslar arası Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Ergün Bilen, 2023 senesinde 500 bilyon dolar dış satım gayesi koyulduğunun altını çizerek, “Bu maksat geri görev ile gerçekleşir. Bunu biz yapacağız ancak, hudut kapılarındaki sıkıntı giderilmeli ve kurların mahsus ortak ölçüde tutulması da bizi rahatlatacaktır” dedi.
Uluslar arası Nakliyeciler Derneği Başkan Yardımcısı Ergün Bilen, 2023 senesinde 500 bilyon dolar dış satım gayesi koyulduğunun altını çizerek, “Bu maksat geri görev ile gerçekleşir. Bunu biz yapacağız ancak, hudut kapılarındaki sıkıntı giderilmeli ve kurların mahsus ortak ölçüde tutulması da bizi rahatlatacaktır” dedi.Uluslar arası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Ergün Bilen, 7 Haziran seçimleri hemen sonra hükümetin kurulamaması, istikrarın olmaması ve kişilerin bizar olmasından naşi ağırbaşlı teessürat yaşadıklarını söyledi. Bilen, yaşanmış olan sıkıntıları halletmek düşüncesince UND adına çalıştıklarını belirterek “Gelmiş olduğumuz şu sonuç zamanlardaki teessürat aşılacak kabil değil. Hükümetin olmaması, istikrarın olmaması, kişilerin bizar oluşu zımnında biz de ağırbaşlı kaygılar yaşıyoruz” niteleyerek konuştu.
İhracatın asliye sıkıntısının, sanayicilerin çetince koşullarda ürettiği mamüllerin Avrupa ve Asya pazarında pazarlanıp satılması hemen sonra malın atıf edilememesi bulunduğunun altını çizen Bilen, “Bu sektörden servet elde eden insanoğlu adına biz de bu vaziyetten kıvançlı değiliz zira ülkemizin ihracatı dokunca görüyor. İhracatçı malını atıf edemiyor, nakliyecilerde gümrük kapılarında günlerdir devam eden esna bulunduğu düşüncesince malları taşımalık edecek anahtar yok.
Şu anda Gürbulak Sınır Kapısı’nda 18 kilometre esna var. Bir arabanın geçişi 5 gün sürüyor. Bazargan Sınır Kapısı’nda ise ortak vasıtaya 8 gün sonraları esna geliyor. Bir arabanın İran’a girişi alışılagelen müddette 10 gün iken, yaşanmış olan teessürat hemen sonra bu müddet 18 güne çıktı.
Türk malını Avrupa’ya götürüp sevkiyatını yapmış olup esasen ithalata geçip İran’a yahut Türkmenistan’a boşaltan arabanın alışılagelen süresi 1 ay iken bu müddet 45 güne çıktı. Bir arabanın servis süresi 12 gün düşme yaşadı” niteleyerek şöyleki konuştu:
“En sonuç Rusya ile yaşanmış olan vakalardan naşi Ruslar şu anda bizim araçlarımızın transit intikal belgesini vermiyor. Bu aşırı ağırbaşlı ortak problemdir. Bizim ülkemize gelip yapancı malları alıp götürücü dış satım araçları ile bizim rakiplik etmemizin ortak yolu var.
Yabancı vesait Avrupa’dan, Avusturya’dan transit gelmiş şekilde kapılardan evraksız, mühürsüz geçerken, Türk araçları kapılarda esna durmak mecburiyetinde kalıyor. Sefer sayılarımızı da 4 gün kabil engelliyorlar. Son senelerde da Avrupa’da ara sınav problemleri yaşıyoruz. Şoförlerimizin vizeleri engelleniyor. Daha ilkin dü yahut üç gün zarfında aldığımız malzemenin 15 haset bulan vizeleri sürüyor.
Bu yaşanmış olan teessürat zımnında nakliyeciler adına Pazar payımızı ağırbaşlı manada kaybediyoruz. 2014 senesinde 151 bin anahtar Türkiye’ye gereksiz girmiş ve dış satım mallarımızı alarak Avrupa ve Asya ülkelerine götürmüş. Türk nakliyecisinin yapması müstelzim taşımayı 151 bin ecnebi anahtar Avrupa pazarına götürmüş. Türk nakliyeciler vize, esna ve kota dertlerinden naşi ecnebi araçlarla başlangıç edemiyor.
Yaklaşık 45 bin İran ara bulucu depolarını ehven süt ile doldurarak ülkemize giriyor. İstanbul’dan, limanlardan yükleri alarak esasen ülkelerine götürüyorlar. Bazen kanuncu sıfır yükleri de evraklarda başkalık yaparak hudut kapılarından geçiriyorlar. Türkiye’de bu hale ukubet uygulayacak ortak gurur yok. Ama kılıç Türk nakliyeciler adına İran’a girip oradan ağırlık alarak gelemiyoruz. Eğer Türk ara bulucu İran’dan ortak ağırlık alıp gelirse bunun cezası 3 bin Euro oluyor.
Yaşadığımız sıkıntılardan naşi İran, bizim Avrupa pazarımızdan hisse almaya başladı. Ülkemizde ihracatın desteklenmesi ve hudut kapılarında yaşanmış olan hastalıkların çözülmesi lazım. Kesinlikle ülkemize gereksiz giren vasıtaların engellenmesi lazım. Aksi takdirde devir bünyesinde ülkemiz, dış satım mallarını taşıtmak düşüncesince görev ithal geçirmek mecburiyetinde kalacak.
1 Kasım seçimleri hemen sonra inşallah hükümet kurulur, zira çözülmesi müstelzim ağırbaşlı manada teessürat var.”
Türkiye’nin 2023 senesinde 500 bilyon dolar dış satım hedeflediğini de hatırlatan Ergün Bilen, “Türkiye 2023 yılındaki 500 bilyon dolar dış satım hedefine geri görev ile ulaşabilir. Bunu da nakliyeciler adına biz yapacağız. Bizim ast yapıdaki problemlerimiz, hudut kapılarında yaşadığımız sorunlar ve düzenlilik sıkıntıları çözülmeli. Bu teessürat ağırbaşlı manada giderilmeli ki Türkiye 2023 yılındaki 500 bilyon dolar dış satım hedefini gerçekleştirebilsin.
Kurdaki dalgalanmalar da bizi ağırbaşlı manada etkiliyor. Dalgalanmalar zımnında şen borçlanamıyoruz ve önümüzü göremiyoruz. TL bazında mı olmadan Euro adına mı borçlanacağız onu bilemiyoruz. Kurlarda mahsus ortak ölçüde tutulmalı . Bu sebeple inşallah hükümet kurulmaktadır ve denge sağlanır” ifadesinde bulundu.