Kalsiyum Oksit Kullanım Alanları Nelerdir?

  1. Kalsiyum oksit, yapı malzemeleri, refrakterlik, kurutucu ve toprak düzenleyici ve kalsiyum gübresi olarak kullanılan kalsiyum karbür, soda külü, ağartma tozu üretiminde kullanılabilir.
    2. Kalsiyum oksit, floresan tozu üretimi için bir analiz reaktifi ve akış maddesi olarak kullanılabilir.
    3. Kalsiyum oksit, aynı zamanda deri, atık su arıtma için kullanılan kalsiyum karbür, soda külü, ağartma tozu üretiminde kullanılabilir.
    4. Kalsiyum oksit, yapı malzemeleri, metalurjik akı maddesi ve kalsiyum hidroksit ve çeşitli kalsiyum bileşiklerinin üretimi için ana hammaddeler olarak kullanılabilir.
    Kalsiyum oksit aynı zamanda kimya endüstrisindeki ucuz alkalidir.
    Kalsiyum oksit, pestisitler, kağıt, gıda, petrokimya, deri, atık su arıtma ve benzeri alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
    Kalsiyum oksit ayrıca laboratuvar amonyakının kurutulması ve alkol dehidrasyonu için de kullanılabilir.
    5. İlaç taşıyıcıları olarak kullanın.
    6. Analiz reaktifleri olarak kullanır; Kalsiyum oksit çeliğe, pestisitlere, ilaçlara, demir dışı metallere, gübrelere, deriye ve kalsiyum hidroksit imalatına, laboratuvar amonyağının kurutulmasına, karbondioksit emicisine ve alkol dehidrasyonuna uygulanabilir.

Kalsiyum oksit (CaO, CAS Reg. No. 1305-78-8), kireç, sönmemiş kireç, yanmış kireç veya kireç olarak da bilinir. Kireç, su (sönmüş kireç oluşturmak için) ve karbondioksit (kireçtaşı oluşturmak için) ile çok çabuk reaksiyona girdiği için doğal olarak oluşmaz.
Kalsiyum oksit, kalsiyum karbonat, kireçtaşı veya istiridye kabuklarından 1.700-2.450 ℃ sıcaklıklarda kalsinasyon yoluyla üretilir.
Kalsiyum Oksit, su için çok yüksek bir afiniteye sahip bir katıdır.
Havadaki, cildinizdeki veya mümkün olan herhangi bir yerdeki suyla reaksiyona girer ve kalsiyum hidroksit oluşturur.
Bu reaksiyon ekzotermiktir, bu nedenle reaksiyona girerken çok fazla ısı yayar.
Bu nedenle aşındırıcı olmasının ve önemli cilt tahrişine neden olmasının yanı sıra, kalsiyum oksidin suyla reaksiyonu da yanıklara neden olabilir. Kalsiyum hidroksit temel olarak hidratlı kalsiyum oksittir.
Kalsiyum oksit alkali olduğundan aşındırıcı olabilir.
Çözeltide kireç suyu yapar.
CaO doğada saf bulunmaz, daha çok çeşitli bol minerallerde (yani kalsit, aragonit, kireçtaşı, mermer) bulunur, ancak saflıkları büyük ölçüde değişir (safsızlıklar genellikle magnezyum, demir, alümina, silika, kükürt içerir).
Bunlardan demir ve kükürt en zahmetlidir (yani camda berraklığın önemli olduğu yerler).
Kireç mineralleri, kristal kütlenin kristalleşme ve kohezyon derecesine ve matrisin homojenliğine göre değişir.
Kalsiyum oksit, orta ve yüksek sıcaklıktaki sırlarda, etkisine (sır içinde) 1100C civarında başlayan ana akıştır.
Kalsiyum oksit, yüksek ateşli gövdelerde dikkatli kullanılmalıdır, çünkü aktif akış etkisi çok uçucu bir gövde üretebilir (biraz fazla ateşlendiğinde erir).
Kireç veya kalsiyum oksit, çoğu harç ve betonun temeli olan Portland çimentosunun üretiminde temel bir bileşendir. Hidratlı veya ‘sönmüş’ kireç, kimyasal kalsiyum hidroksittir.
Bu kimyasal harçlarda da kullanılmaktadır.
Her iki kireç türü de güçlü bazlardır ve ayrıca gıda üretiminde (kalsiyum hidroksit mısır ekmeği yapımında yaygın olarak kullanılır), petrol arıtma ve kanalizasyon arıtmada kullanılır.
Evde, akvaryum meraklıları tarafından balık tanklarına biyolojik olarak kullanılabilir kalsiyum eklemek için kullanılır.
Kalsiyum oksit saç gevşeticilerde de bulunur

Check Also

Çinko Tozu Ve Özellikleri

Çinko tozu mavimsi gri renkli, saf metal bir tozdur. Çinko saflaştırılmış buharları yoğunlaştırıldığında üretilir. Bazı …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]