Avrupa enerji kriziyle boğuşurken Fransa hükümeti, ülkenin elektrik devi EDF’nin (Électricité de France) kontrolünü bütünüyle sağlamak amacıyla 9,7 milyar Euro ödemeyi teklif ediyor.
Fransa bu hamleyle Avrupa’nın en büyük nükleer enerji operatörünü yönetme hakkını eline alacak.
HİSSE BAŞINA 12 EURO
Reuters’ın haberine göre Fransa Maliye Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada hükümetin, EDF’nin azınlık hissedarlarına 5 Temmuz’daki kapanış fiyatına yüzde 53 prim uygulayarak hisse başına 12 Euro teklif edeceğini söyledi.
Fransa hükümeti borç yükü altında ezilen grubu tamamen kamulaştırma niyeti olduğunu 6 Temmuz’da açıklamıştı.
Hükümetin satın alma planının ayrıntılarının beklendiği sırada borsadaki işlemleri geçici olarak askıya alınan EDF’nin hisseleri salı günü yeniden işlem görmeye başladı. Şirketin hisseleri salı yüzde 15 artışla 11,80 Euro’ya yükseldi.
EDF’NİN ŞU AN YÜZDE 84’Ü FRANSA DEVLETİNE AİT
Plansız kesintiler, gecikmeler, yeni reaktörlerin inşasında yaşanan maliyet aşımları ve hane halklarını artan elektrik fiyatlarından korumak için konan tavan fiyat uygulaması nedeniyle sıkıntılar yaşayan EDF’nin yüzde 84’ünü halihazırda Fransız devleti elinde bulunduruyor.
Ukrayna’daki savaş, EDF’nin krizini derinleştirdi. Enerji devi süreç boyunca piyasadan tarihi düzeyde yüksek fiyatlardan elektrik satın alırken, rakiplerine daha ucuza satmak zorunda kaldı.
ENERJİ KRİZİ AVRUPA’YI SIKIŞTIRIYOR
Avrupa, Rus doğalgazına alternatif bulmaya çalışırken Fransa yönetimi EDF’nin kamulaştırılmasının enerji rezervlerinin güvenliğini artıracağını belirtiyor.
Artan enerji maliyetleri Avrupa’daki diğer tedarikçileri de sıkıştırıyor. Almanya önceki haftalarda, Rus doğalgazının Avrupa’daki en büyük ithalatçısı konumundaki enerji şirketi Uniper’ı kurtarmak için harekete geçti.
Normal şartlar altında yılın bu zamanında elektrik ihraç eden Fransa halihazırda İspanya, İsviçre, Almanya ve İngiltere’den ithalat yapıyor. Arz sıkışıklığının bu kış daha da kötüye gitmesi muhtemel görünüyor.
‘SERT AMA GEREKLİ BİR ADIM’
EDF’de küçük bir hisseye sahip olan Almanya merkezli yatırım şirketi Deka Investment’ta sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetim başkanı Ingo Speich, “Şirketi nihayetinde kurtarmanın ve elektrik üretimini sağlamanın tek yolu kamulaştırma. Bu sert de olsa gerekli bir adım” ifadelerini kullandı.
Derecelendirme kuruluşu S&P, EDF’nin borcunun bu yıl 100 milyar Euro’ya yaklaşabileceğini tahmin ederken gruptaki bir tahvil sahibi, önerilen satın alma teklifinin hükümetin desteğine yönelik olumlu bir sinyal olduğunu söyledi. Ancak bilançoyu istikrara kavuşturmak için çok daha fazlasının yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Konuya ilişkin gelişmeleri yakından takip eden bir bankacı, baharda EDF’ye sağlanan 3 milyar Euro’luk sermayenin büyük bir kısmını karşılayan devletin yakında daha fazla meblağ enjekte etmek zorunda kalacağını söyledi.
EDF, 2005’te Paris Borsası’nda hisse başına 33 Euro’dan işlem görüyordu. Dolayısıyla o dönemde hisse satın alan yatırımcılar büyük bir kayıp yaşayabilir.
‘BAŞARI OLASILIĞI YÜKSEK’
Citi analistlerinden Piotr Dzieciolowski, “Teklifin cazip göründüğünü ve başarı olasılığının yüksek olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Satın alma teklifi eylül başında sunulacak. Fransa Maliye Bakanlığı’ndan bir kaynak hükümetin grubu borsadan çıkarma sürecini ekim sonuna kadar tamamlamayı hedeflediğini söyledi.
FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI
–Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.
–Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.
-Ferro SilisyumTozu: Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.
–Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.
–Ferro TitanyumTozu: Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.
–Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
logisticusdergisi.com