Anavatanı Uzak Doğu olan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli böceği, Trabzon’un kâbusu olmaya devam ediyor. 2016 yılında Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından İtalya’dan ithal edilen süs bitkileri ile yayıldığı tahmin edilen böcekle, 2020 yılından bu yana verilen mücadele sonuç vermedi, böcek giderek yayılıyor ve fındık tarlalarını yok etmeye devam ediyor. Böceğin bölgedeki meyve ağaçlarına da yayıldığı tespit edildi.
BAKANLIK İMHA TALİMATI VERDİ
2020 yılında Tarım Orman Bakanlığınca, Bitki Karantinası Tazminatı Desteği Uygulama Tebliği’nde ‘İl/ilçe müdürlüğü gözetiminde Ziraat Odası veya üreticilerin kendisi tarafından sökülerek, imha edilmiş ve imha işlemi hakkında tutanak düzenlenmiş olması’ talimatı verildi. Bu süreçte yaklaşık 4 bin dönüm fındık arazisi karantinaya alınırken, bazı vatandaşlar fındık ağaçlarını kendisi kesmeye çalıştı, bazıları ise işi, ziraat odası tarafından görevlendirilen iş makinelerine teslim etti.
“ELLERİNE YÜZLERİNE BULAŞTIRDILAR”
Uygulanan yöntemlerin işe yaramadığını ifade eden CHP Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk, şunları söyledi:
* “Kontrolsüz ve gelişigüzel uygulanan kesme, yakma işlemlerini ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Kökleri yok edilmeyen ağaçlar yeniden fidan haline geldi. Kesim yapılan arazilerde ağaç kökü bıraktılar. Böcek buralardan yeniden çoğaldı.
* Kesilen fındık ağaçlarının taşınması yasak olduğu halde denetim olmadığı için, vatandaş, ısınma ihtiyacını karşılamak için fındık dallarını farklı bölgelere taşıdı. Karantina bölgesinden taşınan ağaçlardan böcek farklı bölgelere de yayılmış oldu. İş makinelerinin sokulduğu tarım arazileri verimsiz hale getirildi, yanlış uygulamalar sonucunda yeniden dikilen ağaçlarda da böcek ortaya çıktı.
* Karantinaya alınan arazilerin komple yakılması gerekiyordu. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Armağan ve Günay mahallelerinde, Esiroğlu’na bağlı Işıklar, Öğütlü, Kumrulu, Bahçekaya, Bahçecik mevkilerinde böcek tespitleri yapılarak sisteme yüklendiğini biliyoruz. Bakanlık tarafından halen herhangi bir ödenek oluşturulmadı. Fındık üreticilerinin mağduriyeti artıyor ve böcek Maçka’nın geneline doğru yayılıyor.”
“SONUÇTA BU BİR BÖCEK VE 300 METRE UÇABİLİYOR”
Fındık tarlalarındaki imha işlemini yürüten Maçka Ziraat Odası Başkanı Ogün Oğuz ise eksiklerinin olduğunu kabul ederek şöyle konuştu:
* “Birileri çıkmış, ‘Fındık makineyle mi sökülür?’ diyor. 4 bin dönüm arazinin kazma kürekle sökülecek hali yok. Tarım Bakanlığı bize bir teklifte bulundu. ‘Çiftçiye ödeyeceğimiz desteğin yüzde 18’ini size aktarmamız halinde bu fındıkları imha edebilir misiniz?’ dendi. Biz de iş makinesi sahiplerini bulduk, anlaştık.
* 12 ayrı iş makinesiyle 2,5 ay süre içinde söküm işlemi yaptık. Yanlışımız da olmuştur. Tam sökemediğimiz yerler de olmuştur. Takdir edersiniz ki geniş bir alan ama elimizden geldiği kadar söküm yaptık ve yaktık. Daha sonra bize Tarım Bakanlığı her üreticiye destekleme primlerini ödedi.
* Bu destek primlerinden kesilen yüzde 18’lik payı biz de makinecilere ödedik. Sonuçta bu bir böcek, 300 metre uçabiliyor. Larvalarını bıraktığı yerden yüzlerce yeni böcek çıkarıyor. Kışın fındık ağacının dibine giriyor, Mayıs-Haziran ayında çıkıyor. Biz elimizden geleni yaptık.”
ÜRETİCİNİN ZARARI BÜYÜK
Tarım Bakanlığı tarafından fındık tarlaları imha edilen vatandaşlara rekolte tespiti yapılarak kg başına 4 yıl boyunca yılda bir kereye mahsus olmak üzere 2020 yılında 15 TL, 2022 yılında ise 26,5 TL ücret ödenmesine karar verildi. Ancak bu ücretlerin yüzde 18’inin kesilerek fındık bahçelerindeki imha işini gerçekleştiren iş makineleri için ziraat odasına aktarılmasına karar verildi. Böylelikle fındık tarlası yok olan vatandaşın alacağı ücret, kg başına 2020 yılında 11 TL, 2021 yılında ise 22 TL oldu. Bu rakam 2022 yılı için ise henüz belirlenmedi.
DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?
DIMETHYL SULFATE
CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat
(Methylsulfate; DMS)
Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.
Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:
• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.
• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.
• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.
DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.
Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.
Dimetil Sülfat Uygulamaları
DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.
DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.
Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.
Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.
Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.
Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,
Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
logisticusdergisi.com