“Derya ve Deniz Hayallerinin Peşinde” dijital çocuk hikaye kitapları tanıtıldı

İSTANBUL (AA) – AstraZeneca Türkiye'nin gerçekleştirdiği “Benim Adım İnsan” projesi kapsamında “Derya ve Deniz Hayallerinin Peşinde” dijital çocuk hikaye kitapları serisi okuyucuyla buluştu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesindeki BilgiGender iş birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında yayınlanan kitapların tanıtımı The Marmara Otel'de yapıldı. Ünlü isimlerin kariyer yolculukları ve deneyimlerinden yola çıkılarak, dijital çocuk hikaye kitapları serisi kaleme alındı.

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çeşitlilik ve kapsayıcılığın önemli olduğuna inandıklarını belirterek, “AstraZeneca bir ilaç firması. Çoğu zaman toplumdaki faydamızın sağlık sektörüne olan katkılardan daha fazla olduğuna inandığımız için çeşitli girişimlerimiz var. Bunların başında da çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda çeşitli girişimler yapmak geliyor.” dedi.

“Benim Adım İnsan” projesinin 2021'de hayata geçirildiğine dikkati çeken Barış, projenin ikinci fazını, çeşitli meslek ve hobilere ilişkin çocukların erken yaşta cinsiyetten bağımsız hareket edebilmesi amacıyla farkındalık yaratma kampanyası olarak tanımladı.

Barış, projenin amacının farklı mesleklerin her cins tarafından yapılabileceğini göstermek olduğuna işaret ederek, AstraZeneca Türkiye olarak bu alanda yeni projeler yapmaya devam edeceklerini, tüm firmaları bu konuda öncü olmaya davet ettiğini söyledi.

– “Cinsiyet rolleri kadınları ve erkekleri belli kalıplar içine yerleştirir”

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Itır Erhart da projenin bir parçası olmaktan mutluluk ve heyecan duyduğunu aktararak, “Cinsiyet rolleri kadınları ve erkekleri belli kalıplar içine yerleştirir ve özgürlük alanını kısıtlar. Siz bir hayal kurarsınız, size derler ki 'Ama kızlar bunu yapmaz, oğlanlar bunu yapmaz'. Bu çocuklukta öğrenilir. Yetişkin olduğumuzda da bu rollerden özgürleşmek çok zor bir hale gelir. Bu yüzden biz de çocukları hedefledik.” şeklinde konuştu.

Kendi hayatlarında cinsiyet rollerini sorgulayarak başarılı olan kişilerin hayatlarını kitaplarda ele aldıklarını kaydeden Erhart, şu bilgileri verdi:

“Çok değerli dostlarımızı bulduk. Bu arkadaşlarımızın her biri, içinde bulunduğu sektörde aslında ezber bozmuş insanlar. Onları bulduktan sonra da tabii hikayelerin oluşma süreci başladı. Orada da Alper Baytekin ile bir araya geldik. Alper her bir kahramanımızla yüz yüze buluştu. Onların hikayelerini dinledi ve o hikayelerden ilhamla kitapları yazdı. Sonra çizimlere gitti. Bizler de danışma kurulu üyeleri olarak hikayeleri toplumsal cinsiyet açısından tekrar okuduk ve değerlendirdik.”

– “Çocuklar kitap okurken bu kahramanlarla buluşsunlar istedik”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Hacısoftaoğlu ise üniversite olarak toplumsal cinsiyet eşitliği alanında hem sivil toplum kuruluşları hem de özel sektörle çeşitli iş birliklerine imza attıklarını dile getirdi.

Çocuklara ilham olmanın önemine değinen Hacısoftaoğlu şunları söyledi:

“Çocuk kitaplarında da gerçekten ilham aldığımız benim de kahramanım olan kişilerle buluştuk. Çocuklar kitap okurken bu kahramanlarla buluşsun istedik. Çünkü çocuk kitapları gerçekten toplumsal cinsiyet eşitsizliğini çok üreten kitaplar, eğer özellikle bununla ilgilenmemişse. Çünkü pek çok çocuk kitabının kahramanı oğlan çocuklarıdır. Kız çocuğunun kahraman olduğu çok az sayıda çocuk kitabı var. Dünyada da bu ne yazık ki böyle. Biz bunu değiştiren, üstelik kahramanlarını da rol model olacak yerlerde bulan kitaplar oluşturmaya çalıştık. Umuyorum pek çok çocuğa ilham olur.”

– “Derya ve Deniz Hayallerinin Peşinde” hakkında

“Derya ve Deniz Hayallerinin Peşinde” isimli dijital hikaye kitapları serisi, 7-10 yaş grubundaki çocuklar için hazırlandı.

Kitaplarda ünlü isimlerin kişisel kariyer yolculukları ve deneyimlerinden ilham alınarak mesleklerin ve hobilerin herhangi bir cinsiyete ait olmaması gerektiği vurgulanıyor.

Projede gönüllü yer alarak deneyimlerini çocuklara aktaran isimler arasında motosikletli gezgin ve akademisyen Asil Özbay, oyun yapımcısı Simay Dinç, pilot Elif Güveyler, futbolcu Didem Karagenç, jimnastikçi Ferhat Arıcan, bilim insanı Seda Keskin Avcı ve dansçı Canberk Yıldız bulunuyor.

Yazar Alper Baytekin tarafından kaleme alınan kitaplar Macenta Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Kitaplara “https://benimadiminsan.jungoedu.com” internet adresinden ücretsiz bir şekilde ulaşılabiliyor.

Check Also

Türkiye’deki pilot sayısı 15 bine yaklaştı

Türkiye'de geçen yılın sonu itibarıyla istihdam edilen pilot sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak 14 bin 884 oldu.

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]