Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından toplanan Gıda Komitesi kış aylarında sebze fiyatlarında yaşanabilecek olumsuzlukları asgariye indirmeye yönelik tedbirleri konuşurken çiftçilerden bir öneri geldi.
SÖZCÜ’ye konuşan Adana Çiftçiler Derneği Başkanı Mutlu Doğru, son dönemde büyük sıkıntılar yaşayan çiftçileri rahatlatacak çözümün yeme yapılacak destek olmadığını açıkladı.
Doğru özetle şunları söyledi:
Bugünlerde Gıda Komitesinin de gündeminde olan yem fiyatlarının düşürülmesi için önerilen “yeme destek verilmesi” modeli hakkında hayvancılıkla uğraşan ve desteklemeler konusunda fikirlerine güvendiğim, işin tüm detaylarıyla içinde olan çiftlik sahipleri ve yöneticileriyle dünden beri yaptığım görüşmeler sonucu şu ortak fikir oluşmuştur:
Yeme yapılacak destek kolay denetlenemez ve suistimale çok açıktır. Bunun yerine karkas et ve çiğ süte prim desteklerinin arttırılması ve aylık olarak düzenli ödenmesi daha doğru, etkili ve izlenebilir olacaktır.. Bunun yanında desteklerin sadeleşmesi için büyükbaş hayvancılıkta ; çiğ süt primi, karkas et primi, hastalıktan ari İşletme desteği ve AB onaylı çiftlik desteği haricinde tüm desteklerin kalkması ve büyükbaş hayvancılık destek bütçesinin bu 4 ana kalemde yoğunlaşmasının daha etkili olacağı kanaatindeyiz.
“YEM DESTEĞİ EŞİTLİK SAĞLAMAZ”
Piyasada çok çeşitli yem var ve her çiftçi aynı yemi kullanmıyor, hatta hazır fabrika yemi almayan kendi yemini yapan çiftçiler de var. Bu nedenle yeme destek vererek ucuzlatmaya çalışmak her çiftçi için eşit olmaz. Yemde KDV indirimi nasıl ki yem fabrikalarına kar sağlamaktan başka bir işe yaramadı, yem desteği ucuz hammadde sağlayarak yem fabrikalarına verilirse bu da kötüye kullanmaya, suistimale açık olacaktır ve denetlemesi de zor olur.
“YEM, TOPLAM GİDERİN YÜZDE 70’İ”
Yem gideri hayvancılık yapan çiftçinin toplam giderinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturur ve hayvanını iyi besleyen üretici karşılığını süt veya et olarak alacaktır. Bu nedenle karkas et ve çiğ süte daha fazla prim vererek desteklemek dolaylı olarak yem maliyetine de yansıyacaktır. Ancak bu çiğ süt ve karkas et primlerinin yem maliyetini düşürmek için üretime yansımasını istiyorsak ödemesinin de düzenli olarak her ay yapılmasını sağlamamız gerekecektir.
“DESTEKLERDE SADELEŞME İSTİYORUZ”
Tarımsal desteklerde sadeleştirme yapılmasını biz çiftçiler de istiyoruz. Bazı desteklerin üretime ve verimliliğe yansımadığını, etki analizleri yapıldığında destekleme bütçesindeki bazı kalemlerin gereksiz olduğu görülecektir. Büyükbaş Hayvancılık destekleri içinde et, süt primi ile hastalıktan ari ve AB onaylı çiftlik destekleri dışındaki diğer destekleri kaldırmak ve mevcut destek bütçesini bu 4 kaleme arttırarak vermek çiftçi için daha etkili olacaktır.
DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?
DIMETHYL SULFATE
CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat
(Methylsulfate; DMS)
Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.
Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:
• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.
• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.
• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.
DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.
Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.
Dimetil Sülfat Uygulamaları
DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.
DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.
Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.
Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.
Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.
Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,
Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
logisticusdergisi.com