Türkiye otomotiv sanayinin en önemli ihraç pazar Avrupa’da satışlar düşüyor. Dünya genelinde 89 milyon adet satış olan 2022 tahmini, 84 milyon adede, 106-107 milyon olan 2025 tahmini ise 100 milyon seviyesine çekildi. Avrupa’da ise 2022 için öngörülen 13-14 milyon adetlik satış hedefi, 12 milyona inmiş durumda. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, Türkiye’nin en önemli pazarının Avrupa olduğunu hatırlatarak bu durumun Türk otomotiv sektörü açısından risk yarattığını belirtti.
Eroldu, “Avrupa’daki toplam talepte bir düşme var, ikincisi de Avrupa’da bir kapasite fazlası ortaya çıkıyor. Avrupa’da kurulu fabrikalar var. Bu aynı zamanda herkes için bir tehdit. Avrupa pazarının küçülmesi Türk otomotiv sanayi açısından da bir tehdit. Çünkü her yerde fazla kapasiteler ortaya çıkacak. Yeni yatırım peşinde koşarken, bir yandan da elimizdekini korumamız lazım. Bu tablo bize onu söylüyor” dedi.
TEDARİK ZİNCİRİ SORUNU
Ocak-haziran döneminde iç pazarda satışların geçen yıla göre yüzde 9 azalarak 375 bin 683 adede gerilediğini anlatan Eroldu, yılın ikinci yarısında iyileşme beklediklerini kaydetti. İhracatta ise Avrupa’daki daralma nedeniyle sıkıntıların devam edeceğini dile getiren Eroldu, halen tedarik zincirinde problemler yaşandığını aktardı. Eroldu, şöyle konuştu:
“Dünyanın belli yerlerinde Covid-19 önlemlerinin devam etmesi, örneğin Şangay bölgesinde uygulanan karantina bizleri de etkiledi. Diğer taraftan çip krizi ve makro ekonomik kararlardaki değişiklikler işlerimizi etkiliyor.”
Parite, dengeleri olumsuz etkiler
Euro-dolar paritesindeki gelişmeleri değerlendiren Cengiz Eroldu, ihracatın önemli bir kısmının Euro, hammadde ithalatının da dolarla yapıldığını hatırlattı. Eroldu, “Hem ülke açısından hem de otomotiv sanayii açısından paritenin bu seviyeye gelmesi iyi bir şey değil. Bununla Türkiye’nin dış ticaret dengesini olumsuz etki yaratacağını bekliyoruz” dedi.
Öngörülemeyen politikalar sorun
Türkiye’de öngörülemeyen mali politika düzenlemelerinin otomotiv sanayi üzerinde birtakım sorunlar yaratmaya başladığını belirten Cengiz Eroldu, maliyet artışlarının da sektör üzerinde baskı yarattığını söyledi. Elektrik, doğalgazdaki artışları hem Türk Lirası hem de Euro ve dolar mertebelerinde gördüklerini ifade eden Eroldu, emtialarda da yüzde 100’ü geçen fiyat artışları olduğunu kaydetti.
FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI
–Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.
–Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.
-Ferro SilisyumTozu: Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.
–Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.
–Ferro TitanyumTozu: Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.
–Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
logisticusdergisi.com