Yaz ortasında dahi domatesin, salatalığın gramla alındığı, çocuklara dilediklerince meyve yedirilemeyen bir ülke haline gelen Türkiye’de gıda enflasyonundaki patlamanın nedeni, yayınlanan son OECD raporunun detaylarında yer aldı.
DESTEK YÜZDE 2.3’E DÜŞTÜ
Rapora göre Türkiye’de tarıma verilen toplam destek 2000 yılında gayri safi milli hasılanın (GSMH) yüzde 3.8’i iken bu oran 20 yıl sonra yüzde 1.6’ya kadar geriledi. 2000 yılında tarıma destek toplam tarım üretiminin yüzde 15.4’ü kadar iken, 20 yıl sonra bu oran yüzde 2.3’e düştü.Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Türkiye dahil üye 38 ülkenin son 20 yılda tarıma verdiği toplam desteği ve tarımdaki gelişimini ortaya koyan bir rapor hazırladı. Rapor, AKP döneminde tarıma değil inşaata-betona destek verilmesinin sonuçlarını ortaya koydu. Verilere göre 2000’de tarıma tüm destekler milli gelirin yüzde 3.8’i iken bu oran 2020’de yüzde 1.6’ya kadar geriledi. Bu paralelde milli gelirde tarımın payı son 20 yılda yüzde 10’dan yüzde 6.2’ye düştü. Peki bu süreçte diğer ülkeler ne yaptı? OECD ülkelerinde milli gelirde tarımın payı ortalama yüzde 2.9’dan 4.9’a kadar çıktı. Bu verilerin etkisi çarşı pazara yansıdı ve OECD bölgesinde ortalama gıda enflasyonu temmuzda yüzde 12.59 iken Türkiye’de yüzde 93.9 oldu.
İhracatın payı da geriledi
■ OECD raporuna göre Türkiye’nin tarımsal gıda ithalatının toplam ithalatındaki payı yüzde 5.9’dan yüzde 7.7’ye yükselirken gıda ihracatının ihracattaki payı yüzde 13.2’den yüzde 11.8’e geriledi. Bu veri, “ithalat yapıyoruz ama ihraç etmek için” savının da içinin ne kadar boş olduğunu ortaya koydu.
Gübre fiyatı 7 kat destek 2 kat arttı
■ OECD verilerine göre, Türkiye’de 2017 yılında 25 milyar dolar tarım desteği sağlanırken bu rakam 2021’de 7.4 milyar dolara geriledi. Tarım desteklerinden en önemlisi destek ödemeleri. Türkiye’de tarımsal destek ödemelerinin GSMH’nin yüzde 1’inden az olamayacağı 2006’da çıkarılan bir kanunla karara bağlandı ancak bu kanun hiç uygulanmadı. Tarımsal destek ödemeleri 2021 itibarıyla GSMH’nin yüzde 0.4’üne kadar geriledi. Son 5 yılda gübre fiyatlarının 7 kat, tarım ilacı maliyetinin 3 kat arttığı Türkiye’de tarımsal destek ödemelerindeki artış sadece 2 kat oldu.
DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?
DIMETHYL SULFATE
CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat
(Methylsulfate; DMS)
Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.
Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:
• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.
• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.
• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.
DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.
Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.
Dimetil Sülfat Uygulamaları
DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.
DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.
Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.
Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.
Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.
Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,
Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
Jurnalci.com