Dünyanın en kaliteli ‘sarı lop’ incirinin üretildiği, 400 bin dönüm alanda üretim yapılan Aydın’da hasat dönemi başladı.
Turfandasının İstanbul’da kilosu 160, tanesi 13 liraya satışa çıkarılmasıyla gündeme gelen taze sarı lop incirin kilosu 30 liraya tezgahlarda yerini almaya başladı. Taze olarak tüketilen incirlerden sonra, önümüzdeki günlerde kuru incir hasadı başlayacak.
Aydın’da havaların mevsim normallerinde seyretmesi halinde rekoltenin iyi olması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle verim alamadıklarını söyleyen üreticiler, önlerindeki engelin pazarlama sorunu ve ihracata geç izin verilmesi olduğunu söyledi.
Kuru incirde geçtiğimiz yıl kapanış fiyatlarının 50-55 lira civarında olduğunu, bu yıl başlangıç fiyatının 60 liranın üzerinde olması beklendiği de bölgede dile getiriliyor. Tarımın diğer çeşitlerinin tersine, incir üretiminde gübre, zirai ilaç, sulama gibi giderler olmadığı için getirisinin de iyi olması bekleniyor.
İÇ PİYASA İNCİR İHTİYACININ YÜZDE 80’İ AYDIN’DA
Türkiye incir ihtiyacının yüzde 80’nin karşılandığı Aydın’da Eylül ve Ekim aylarının kuru incir için önem taşıdığını söyleyen, İncirliova ilçesinin önde gelen hem üretici, hem de toptancısı Yılmaz Kurt, “İsmini incirden alan İncirliova ve diğer ilçelerde bu yıl mahsulün ve gelirin iyi olmasını bekliyoruz. Yıl, şu anda iyi gidiyor. İncirin görünümü iyi. Eylül ve Ekim ayları kuru incir için önem taşıyor. 10-15 gün sonra yağış olur veya Eylül ayı yağışlı geçerse sıkıntı yaşanır” dedi.
KURU İNCİR HASADI 50 GÜN SÜRÜYOR
Kuru incir hasadının yaklaşık 50 gün sürdüğünü söyleyen Yunus Türk ise, bu sürecin sorunsuz geçmesinin faktörlerini, “İncirde önemli olan 45-50 günlük hasat mevsimidir. Bu süreç iklim açısından iyi geçerse, hava sıcaklıkları 30-35 derecenin altına düşmez, Poyraz, deniz yeli dengeli eserse incirin gelişimi de çok güzel olur” ifadeleriyle anlattı.
Türk, “İncirde pazarlama sorunumuz var. Hasat Ağustos’un başından Eylül sonuna kadar devam ediyor. Ancak ihracat izinleri Eylül ayı sonu veya Ekim başlarında veriliyor. Bu da sıkıntıya neden oluyor. Üretilen incir üreticide de, ihracatçıda da stokta kalıyor, ekonomik olarak zorluyor. Dışarıya pazarlara ulaşması da daha geç oluyor” dedi.
HER DERDE DEVA İNCİR
Yapılan araştırmalara göre incir’in anti oksidan deposu olduğunu, kan basıncını dengelediğini, bağırsak tembelliğine iyi geldiğini söyleyen Türk, “Araştırmalar ve bilim insanlarının söylediklerine göre yaş incirde kuru incire göre daha çok çeşit vitamin ve mineral var. Kuru incirde potasyum, demir, kalsiyum, antioksidan bulunuyor. Bağışıklığı, kemikleri güçlendiriyor. Ancak tüm bunlardan faydalanmanın püf noktası var. İnciri yerken çekirdeğini iyi ezmek gerekiyor. Çünkü incirin en faydalı bölümü çekirdeğinin içindekidir. Bu nedenle iyi çiğnemek gerekiyor. Bağırsak sorunu olanlar zeytinyağı ile tükettiğinde sorunları giderir. Diğer besin değerleri açısından da çok yararlı bir meyve” dedi.
DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?
DIMETHYL SULFATE
CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat
(Methylsulfate; DMS)
Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.
Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:
• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.
• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.
• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.
DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.
Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.
Dimetil Sülfat Uygulamaları
DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.
DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.
Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.
Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.
Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.
Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,
Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
05523307100-05325466184
logisticusdergisi.com