Otomotiv ve lojistikte yeni rota!

İstanbul Ticaret Odası üyelerinin yaptığı toplantıda yeni normalleşme dönemini atılıma dönüştürmek için neler yapılması gerektiğini görüştü. Bu ay sonunda bitecek 2.el otomobil satışı yetki belgesi süresinin en az 1 yıl daha uzatılması gerektiğini söyledi. Sınır kapılarının artırılması ve ülkelerin yeterli transit geçiş belgesi vermesinin de sektörü rahatlatacağından bahsetti.

İstanbul Ticaret Odası, online toplantılarına ara vermeden devam ederken, pandeminin kısmen kontrol altına alınmasından sonra yüz yüze toplantılara da başladı. İTO’nun Eminönü’ndeki merkez binasında gerçekleştirilen istişare toplantılarının ikincisi ‘otomotiv ve lojistik sektörleri’ ile gerçekleştirildi. Toplantıda, pandeminin sektörlere etkileri ve 1 Temmuz’da başlayan yeni normalleşme dönemini atılıma dönüştürmek için neler yapılması gerektiği görüşüldü. Sektörlerin talepleri ilgili mercilere iletilmek üzere rapor edildi. Başkanlığını İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in üstlendiği toplantı, İTO Meclis Başkan Yardımcısı Salih Sami Atılgan, İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Burhan Polat ve İbrahim Doğan Salman ile meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Ciddi etkiler

Salgın sürecinden en çok etkilenen sektörlerin başında otomotiv ve lojistik sektörlerinin geldiğini belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Bu süreçten servis ve taşımacılık, tamir-bakım, otomobil satış ve kiralama sektörleri ciddi bir şekilde etkilendi. Hem navlun sorunu hem tedarik sıkıntısı hem de lojistik süreçlerde yaşanan gecikmeler ticareti doğrudan etkiledi.”
Yurt içi ve yurt dışı yük taşımacılığında hareketliliğin arttığını belirten Avdagiç, “Bu dönemde taşımacılık sektöründen bir unicorn çıktı. e-ticaretin kat ve kat arttığı bu süreçte ­130 bin kişiye istihdam sağlayan kurye firmalarının yanı sıra kargo firmalarının da yükü artmış oldu. Fakat şehir içi yolcu ve servis taşımacılığında çok büyük yaralar alındı.
Ümit ediyorum ki, bu sonbahardan itibaren eğitim ve öğretim sistemi normale döner ve sektörlerimizin yaraları sarılmaya başlar” dedi.

Ticaretin yüzde 13’ü

İTO’nun, otomotiv ve lojistik sektöründe 74 bin üye firması olduğunu ifade eden Başkan Avdagiç, “İTO’nun toplam 628 bin üyesi var. Otomotiv ve lojistik sektörü, İstanbul ticaretinin yüzde 13’ünü oluşturuyor. Üyelerimizin her sorunu bizimle paylaşmasını istiyoruz ve çözüme birlikte ulaşmayı arzuluyoruz. Yönetim Kurulumuzla sektörlerden gelen talepleri değerlendiriyoruz. İTO olarak en çok temas halinde olduğumuz Ticaret Bakanlığı’na, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na teşekkür ediyorum” dedi.

Yetki belgesi için ek süre

Toplantıda, sıfır otomobillerde yaşanan yarı iletken sorununun sektörü etkilediğini söyleyen temsilcileri, ikinci el otomobil satışlarının düştüğünü de vurguladı. Otomobil alım-satımı yapan sektör temsilcileri, eski oto galeri merkezlerinin itfaiye yönetmeliğine uygun olmadığından yetki belgesi verilmediğini dile getirdi. Sektör temsilcileri, “İstanbul’da bugüne kadar yetki belgesi alan 4 bin firma var. Fakat bunların sadece yüzde 10’unda sürekli yetki belgesi var. Yetki belgesi sektörümüzün dinamiklerini güçlendireceği için bizler açısından oldukça önemli. Fakat yetki belgesi süresi 31 Temmuz’da sona eriyor” dedi.
Sektör temsilcileri, taleplerini ise şöyle özetledi: “İtfaiye yönetmeliğinin düzeltilmesi ve yetki belgesine en az 1 yıl daha ek süre tanınması durumunda sektörümüzün en büyük sıkıntısını çözmüş olacağız.”

ÖTV oranı güncellenmeli

Toplantıda, 2020 yılında Resmi Gazete ’de yayımlanan ÖTV matrah düzenlemesinin döviz artışları yüzünden revize edilmesi gerektiği ifade edildi. Sektör mensupları, “İçten yanmalı motorlu taşıtlara döviz artışları ve ÖTV güncellemesinden dolayı sektörde yüzde 50 ÖTV’li otomobil az kaldı. Artan döviz ve gelen zamlardan dolayı bazı araçların ÖTV oranı, renk farkıyla bile yüzde 30 artarak, yüzde 80’e çıkabiliyor. Bunun güncel duruma göre revize edilmesi, sektörü canlandıracak ve yaz döneminde piyasayı hareketlendirecektir” önerisinde bulundu.

Elektriklide teşvik

2023’e ‘Yerli Otomobil’ mottosuyla giren Türkiye’de, elektrikli araçlarda artan ÖTV oranının da düzeltilerek uygun bir seviyeye çekilmesi gerektiğini ifade eden sektör temsilcileri, “Yeşil enerji için elektrikli araçları teşvik etmeliyiz” dedi.

Yeni lojistik ortaklıklar

Türkiye’nin ticari ürünlerini Özbekistan ve bölge ülkelerine taşıyarak ticaret yapan Türk lojistik sektörü, pandemi yüzünden Rusya ve Kazakistan üzerinden lojistik sağlamaya çalışıyor. Sarp Sınır Kapısı’ndan Rusya-Kazakistan rotasına yöneldiklerini söyleyen sektör temsilcileri, ülkelerin yeterli transit geçiş belgesi vermemesinin iş hacmini daralttığını vurguladı. Sektör temsilcileri, Rusya’dan geçerken bir sorun olmadığını fakat Türk Cumhuriyetlerinin, Hazar Denizi üzerinden Ro-Ro ile geliş talep etmesinin ek 700 dolarlık bir ücret anlamına geldiğini belirtti.
Sektör mensupları, “Bu sorunu batıda Macaristan ile yaşıyorduk. Fakat atılan adımlarla bu sorunu çözdük. Macaristan küçük bir ülke gibi gözükse de lojistik sektörünün Doğu Avrupa’dan Avrupa’ya geçiş noktası. Bu sorunun Türk Cumhuriyetleriyle de çözüme ulaştırılması ticaretimizi artıracak” diye konuştu.

Merkezler artmalı

Türkiye’de yeni yapılan otoyollarda TIR dinlenme merkezlerinin yetersiz olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, şunları söyledi: “TIR şoförlerimizin 4.5 saatte bir dinlenmesi gerekiyor. Maalesef, çalışma arkadaşlarımız için uygun TIR parkları ve lojistik merkezleri bulmakta zorlanıyoruz. Bu yüzden Kuzey Marmara Otoyolu başta olmak üzere tüm otoyollarda lojistik merkezlerin artırılmasını talep ediyoruz.”

Suç firmalara yansımamalı

Oto kiralama şirketleri, sürücüsü tespit edilemeyen kiralık araçların plakalarına kesilen trafik cezalarından dolayı büyük mağduriyet yaşıyordu. Sektör temsilcileri, “Bu sorunun çözümünde büyük emek harcayan İTO yönetimine çok teşekkür ederiz. Fakat özel otoyol ve köprü güzergahlarında uygulanan cezalar hâlâ sürücüye değil, plakaya yazılıyor. Bu da kolaylıkla çözülebilir” dedi.

Blockzincir yöntemi

Pandemi sürecinde lojistik sektörünün öneminin anlaşıldığını vurgulayan sektör mensupları, “Bu süreçte, sınır kapılarında geçişler oldukça zorlaştı. Pandeminin kısmen kontrol altına alınmasıyla yavaş yavaş düzelen lojistik sektöründe, yeni açılacak sınır kapıları ve blockzincir yöntemiyle sınırlardaki bekleme sürelerinin önüne geçilebilir” dedi.

D4-(S) belgesinde düzenleme talebi

Yeni düzenlemeyle devreye giren D4-(S) belgesi ile servis taşımacılığında kullanım şartı aranacağını söyleyen sektör temsilcileri, “Yeni yönetmelikle iller arası taşımacılık yapan servis araçlarının personel servisi mi öğrenci servisi mi olduğunu ibraz etmesi gerekiyor. Bu belge, 20 araç ile sınırlandırıldı. Bizim 200 araçlı firmalarımız var. Belge başına tüm masraflarla 6 bin TL ödüyoruz. D4-(S) belgesinde araç sınırı artırılmalı ve belge başına maliyetler azaltılmalı” önerisinde bulundu.

 

 

 

COŞTURAN POTASYUM SİLİKAT
* Bitki bünyesindeki suyu ayarlar, meyvede çatlamayı % 80 oranında durdurur.
• Bitkinin mantar patojenlere direnci arttırır. Mantar kökenli hastalıkları, maytları kontrol eder.
Beyaz sineği ve diğer böcekleri önler. Yapraklara sprey olarak haşere kontrol amacıyla
uygulanabilir.
* Bitkilerin besinleri taşıma özelliğini arttırır. Hücre duvarını güçlendirir. Kök hücreleri yeniler.
Daha iyi sağlıklı meyve,çiçek ve sebze oluşumunu sağlar.
* Kan pıhtılaştırıcı gibi enfeksiyonlu bölgeyi silikonla sararak bitkiyi patojenlere karşı korur.
Hücre duvarını kalınlaştırıp hücreyi büyüterek de koruma sağlar.
• Dikenlerin gelişmesini, yapraklarda mineral konsantrasyonunun artmasını sağlar.
• Hasatın kalitesini, rengini kokusunu arttırır.
• Bitkiler için gerekli besin mineralleri ve çinkonun alınımı nı kolaylaştırır.
• Fosfor metabolizmasını ayırarak bitkinin soğuğa karşı dayanıklılığını arttırır (Don'a karşı
koruyucu etki sağlar).
* Bitkinin abiotik strese direncini arttırır.
• Bitkideki hastalık baskısını azaltır
• Bitkide büyüme ve verimi arttırır.
• Bitkinin kuraklılık ve mevsim şartlarına direnci arttırır.
Costuran’ın etkilerinden bazı örnekler
* Kirazda ve üzümde tane iriliğinde artış sağlar.
* Nar ağacında gün yanığını önler,yaprakların üzerini kaplayarak güneşe karşı yaprağın
yanmasını önler,ayrıca meyve üzerinde film oluşturarak çatlamaları da önler.
• Çeltikte ve buğdayda dikliği sağlar. Çeltik ekilen topraklar, çeltiğin silisi alması nedeniyle
zamanla silis bakımından fakirleşiyor, potasyum silikat sulama suyuna veya bitkiye yapraktan
verilerek silis ihtiyacını da dengeliyor.
* Büyümekte olan dolmalık kabağa verildiğinde verimini, boyutunu, ağırlığını, sayısını attırır.
• Kabaktaki uygulamalarda bitkiye matlık yapan(gümüşleme) de etkili sonuçlar verir.
• Yüksek tuzluluk durumunda domatesin canlılığını korumasını sağlar.
KULLANIM ŞEKLİ
• Gerek topraktan seyreltilmiş çözelti halinde veya yapraktan püskürtme suretiyle uygulanır.
Yaprak dozu; 150-300 cc/100 lt su..

• Diğer gübrelemelerin öncesinde veya sonrasında verilmelidir.
• Bitki ekiminden önce toprak düzenleyici ve zenginleştirici olarakta kullanılır.
KARIŞABİLİRLİK
• Coşturan’ın pH değeri 11-12 arasındadır ve asitli gübrelerle karışmaması gerekir, yoksa
çözünmüş silisten dolayı jellenme problemi olabilir.
Potasyum silikat,pars lime sülfür,grafit,çinko tozu,hadjin yılan kovucu,bakır
sülfat,magnezyum sülfat,magnezyum oksit,sodyum metabisülfit,alüminyum
hidroksit,tutkal,pva,mangan dioksit,manganez dioksit,mangan sülfat,çinko sülfat,çinko
oksit,sodyum ligno sülfonat,potasyum ligno sülfonat,aripad hayvan altlığı,pirinç tozu,bakır
tozu,alüminyum tozu,kurşun oksit,sülyen,mürdesenk,zeolit,sepiyolit,parsvet yara
tozu,badimon yara tozu
Dmrsüren kimya ltd.şti-0216 4421200-05523307100
www.kimyadeposu.com

Logisticusdergisi.com

Kaynak; lojiport.com

Check Also

Doğal gaz ithalatı ocak ayında yüzde 7,8 arttı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ocak ayına ilişkin “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”na göre, ithalatın 4 …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]