KUMPORT 2019 Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı

Kumport Liman İşletmeleri, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarıyla bağlantılı olarak devam ettirdiği çalışmalarında sürdürülebilirliği yaşam tarzına dönüştürerek, aldığı kararların ve gerçekleştirdiği projelerin sürdürülebilir geleceğe hizmet etmesine özen gösteriyor.

Kumport, 2019 yılına ilişkin ekonomik, çevresel ve sosyal performansını yansıtan sürdürülebilirlik raporunu yayımladı. Şirketin üçüncü raporu olan ve 1 Ocak 2019-31 Aralık 2019 tarihleri arasındaki faaliyetlerini kapsayan rapor, GRI Standartları’nın ‘Temel’ seçeneğine uygun olarak hazırlandı.

Kumport CEO’su Kaan Anul, 2017 yılında yürütülen kapsayıcı bir paydaş katılımıyla belirledikleri sürdürülebilirlik önceliklerini bu rapor sürecinde ‘Öncelikli Sürdürülebilirlik Konuları’ başlığı altında yenilediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Kumport’ta sürekli gelişimi gözeten yenilikçi, insana ve çevreye saygılı, etik ve şeffaf liman işletmesi anlayışıyla fiziki ve teknik kapasiteyi artırarak kaliteli ve tüm paydaşlarımız için ortak değer yaratan hizmet sunmayı hedefliyoruz. Çevreye ve en önemlisi insana verdiğimiz değer sayesinde, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakma hedefimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu kapsamda, sürdürülebilir iş modelleri ile operasyonlarımızın çevre üzerindeki etkilerini en aza indirecek çalışmalar planlıyoruz. Çevreye karşı sorumluluk bilincimizi Yeşil Liman/Eko Liman belgesi ile kanıtlarken, ISO 14064-Karbon Ayak İzi belgelerimizin sürekliliğini sağlıyoruz. Ülkemizde 2019 yılında başlatılan Sıfır Atık seferberliği kapsamında sıfır atık projesini hayata geçiren ilk liman olarak geri dönüşüm verimliliği, emniyetli çözümler ve atık azaltımı gibi konuları yakından takip ediyoruz. Teknoloji odaklı yatırımlarımız sayesinde enerji tüketimini minimuma indiriyoruz. İnsana ve doğaya saygılı olma görüşünden yola çıkarak Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarıyla bağlantılı olarak devam ettirdiğimiz çalışmalarımızda sürdürülebilirliği yaşam tarzına dönüştürerek, aldığımız kararların ve gerçekleştirdiğimiz projelerin sürdürülebilir bir geleceğe hizmet etmesine özen gösteriyoruz.”

Kumport Sürdürülebilirlik Raporu 2019’dan öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Enerji verimliliğine yönelik olarak, mobil vinçlerin boşta çalışma kayıplarını minimize etmek için ekipman çalışmaz durumdayken, OG enerjisi kesik tutularak enerji kaybı en aza indirilmektedir. Kumport Operasyon departmanı tarafından hibrit makinaların dizelde minimum seviyede hareket yapma politikası devam ettirilmektedir. Çekicilerin oto-stop özelliği ile yakıt tüketimi minimize edilmektedir.
  • Emisyon kaynaklarından oluşan karbon salımı hesaplamaları düzenli olarak yapılmaktadır. Yıllık raporlar hazırlanmakta ve akredite kurumdan doğrulama hizmeti alınmaya devam edilmektedir. 2018 yılından 2019 yılına TEU başına emisyon miktarı hesaplanmış ve 0,011 tCO2e’den 0,010 tCO2e’e azaltım gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.
  • Tehlikeli atıklar, Bakanlık yetkili firmalarca taşınmaktadır. Gerek Çevre Bakanlığı gerekse ADR (Tehlikeli Maddelerin Uluslararası Taşımasını Düzenleyen BM Anlaşması) kapsamındaki uygunlukları sorumlular tarafından takip ve kontrol edilmektedir. Kumport Atık Yönetim Planı kapsamında, geri dönüşümle yeniden kazanılan ambalaj atıklarımız sayesinde kurtarılan ağaç sayısı 2019 yılında 278, son 3 yılda 815 adet olmuştur.
  • Kumport’ta organik (biyobozunur) atıklar, çöpe atmak yerine doğayla buluşturuluyor. Organik atıklar, Kumport Sıfır Atık Kompost Tesisi sayesinde biyolojik olarak parçalanarak çok kıymetli toprak iyileştirici bir madde olan komposta yani doğal gübreye dönüştürülmektedir. Tek seferde 1.000 kişilik organik atığı geri dönüştürebilecek kapasitede olan tesiste, 24 saatte kompostlaştırılarak organik gübreye dönüşen atıkların miktarı %90 oranında azaltıldığından, bu sayede organik atıkların toplanma ve taşınma maliyetlerinde tasarruf sağlanmakta ve karbon ayak izi azaltılmaktadır.
  • Kumport, İş Sağlığı ve Güvenliği eğitim programlarıyla sektörde ve hatta Türkiye’de örnek olacak bir eğitim modeline sahip. İSG Eğitimlerindeki başarılı uygulamaları nedeniyle, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen EDUCORP AWARDS 2019 kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri İyi Uygulama Ödülü’nü almaya hak kazandı.
  • Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yürütmüş olduğu ‘Hedef Bir Milyon Amatör Denizci Projesi’ne kurum olarak destek verilmiş olup, tüm katılımcıların başvuru masrafları Kumport tarafından karşılanmış ve proje kapsamında 284 kişi belgelendirilmiştir.
  • Güvenlik için yapılan yatırımlar (kamera sistemleri, aydınlatma vb.) ile sağlanan iyileştirmeler, güvenlik personeline düzenli olarak verilen eğitimlerle 2004 yılından itibaren sahip olduğumuz ISPS Kod Standartları belgemizin sürekliliğini sağlamıştır. ISPS Denetim uygunsuzluk sayısında sıfır hata seviyesine erişilmiştir.

Check Also

Lojider Başkanı Dr.Turan : Gümrük kapılarından geçiş ‘tek pencere’ ile çok hızlanır

Türkiye’de lojistik sektörünün yeni ve güçlü sesi olma hedefiyle kurulan Lojistik Hizmet Sağlayıcılar Derneği’nin (LojiDer) …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]