İhracatta karayolu taşımaları hızlandı. Salgın döneminde taşımalarda yüzde 28’e varan düşüş görüldüğünü hatırlatan UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, haziranla birlikte başlayan artışın izleyen aylarda hızlanmasını beklediklerini söyledi.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), ocak-haziran dönemi uluslararası karayolu taşıma istatistiklerini paylaştı.
Türkiye’den yapılan toplam ihracat taşıma sayıları incelendiğinde haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Türk araçlarının taşımaları yüzde 6 artış ile 99 bin 165 adet olurken, yabancı araçlar ise yüzde 3 artış ile 29 bin 593 adet taşıma yapıldı. Böylece haziran ayında toplamda yüzde 5 artışla ile 128 bin 758 adet taşıma gerçekleştirildi.
Yılın ilk yarısında toplamda yüzde 9 düşüş görülüyor. UND İcra Kurulu Başkanı Alper Özel, “Salgın döneminde taşımalarda yüzde 28’e varan düşüş görülmüştü. Ancak haziran ayında ihracat taşımalarımız yükselişe geçti. Temmuz ayından ve sonraki aylardan daha umutluyuz” dedi.
Türkiye’nin ihracat taşıması yaptığı ilk 20 ülke incelendiğinde Avrupa ülkelerinde İtalya, Fransa, İspanya ve Birleşik Krallık dışındaki çoğu Avrupa ülkesine Haziran döneminde ihracat taşımalarında artış yaşandı. Alper Özel, düşüşlerin olduğu ülkelerin pandemi sebebiyle operasyonların tam anlamıyla yürütülemediği ülkeler olduğuna dikkat çekti. BDT ve Orta Asya ülkelerine bakıldığında İran kapılarının transit güzergahlara halen kapalı olması sebebiyle Türk araçlarının Hazar güzergahını kullanması zorunlu durumda olduğu, bu sebeple kapasitesi yetersiz olan Hazar güzergahı ihtiyaca cevap veremediği dile getirildi. Özel, “Dolayısıyla Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ülkelerine taşımalar önceki yıla göre düşüş gösterdi. BDT ve Orta Asya ülkelerine taşımalar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artış gösteriyor olsa da bu taşımaların çoğu komşu ülkelere yapılan taşımalardan kaynaklandı” dedi.
Özel, taşımaların bu dönemde zorunlu olarak komşu ülkelere yapılabildiğini belirtti. Irak, Suriye, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna gibi ülkelere taşımalar arttı.