IMO‘nun Net Sıfır Çerçevesi, Gemi Yakıt Piyasasında 100 Milyar Dolarlık Dönüşümü Tetikliyor İngiltere merkezli danışmanlık kuruluşu Maritime Strategies International (MSI), Uluslararası Denizcilik Örgütü‘nün (IMO) geçtiğimiz ay kabul ettiği Net Sıfır Emisyon Çerçevesi‘nin gemi yakıtı piyasasına etkileriyle ilgili ilk öngörülerini sundu.
MSI, 2024 yılına ait yıllık yakıt tüketim tahminlerini 2035‘e kadar projekte ederken, kendi geliştirdiği yakıt fiyat öngörülerini de kullanarak, geleneksel yakıt kullanan gemiler için öngörülen maliyetleri IMO’nun yeni emisyon cezalarıyla kıyasladı.
Bu analizlere göre, 2035 yılı itibarıyla filo yakıt maliyetlerine %82 oranında ek yük anlamına gelen cezalar, toplamda yaklaşık 100 milyar dolarlık yeni bir maliyete yol açacak. MSI’ın izlediği 30.000 gemiyi kapsayan bu hesaplama, sektör için önemli bir dönüşümün sinyalini veriyor. Aynı zamanda bu durum, düşük karbonlu yakıtlar ve biyoyakıtlar gibi alternatif çözümler için yıllık potansiyel büyüklüğü 100 milyar doları bulabilecek yeni bir pazar fırsatını da beraberinde getiriyor. IMO’nun Londra’daki genel merkezinde yapılan 83. Deniz Çevresi Koruma Komitesi toplantısında alınan kararlarla, denizcilik sektörü küresel karbon fiyatlandırmasının uygulandığı ilk sektör olma yolunda ilerliyor.
2028’den itibaren emisyon hedeflerini karşılamayan gemi sahipleri için üç temel seçenek sunulacak:
– Ton başına 100 dolar ceza ödemek
– Karbon kredisi satın almak
– Daha önceden alınmış karbon kredilerini kullanmak.
Daha sıkı emisyon hedeflerini kaçıran gemiler için ceza tutarları ton başına 380 dolara kadar çıkabilecek. Ödemeler, doğrudan IMO‘ya yapılabileceği gibi, düşük karbonlu yakıt kullanan ve belirlenen hedeflerin altında emisyon üreten gemilerden karbon kredisi satın alınarak da telafi edilebilecek. Bu süreçten elde edilecek gelirler ise yeşil yakıt kullanan gemilerin desteklenmesi, denizcilik sektörünün karbonsuzlaştırılması, ayrıca özellikle gelişmekte olan ülkelerde gıda güvenliğine yönelik olası olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik yatırımlarda kullanılacak. Her ne kadar bu çerçeve, yeşil ve fosil yakıtlar arasındaki fiyat farkını tamamen ortadan kaldırmasa da, denizcilik sektörünün daha temiz yakıtlara geçişini hızlandıracak önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Denizhaber.com