Antalya’da 88,5 milyon dolarlık lüks yat ihracatı!

Yaklaşık 20 yıl önce bölgede başlayan yat üretiminin bugün 45 firmanın yatırımlarıyla devam ettiği biliniyor. Dünyanın ünlü sporcu ve iş insanlarına, Orta Doğu’daki Arap kraliyet ailelerine ultra lüks yat üretimi gerçekleştirilen Antalya’da, hemen hemen her ülkeye yat ihracatı yapılıyor.

Hisselerinin yüzde 44’ü kamu, yüzde 56’sı özel sektörde olan serbest bölgede, 56’sı yerli sermayeli 83 firma faaliyet gösteriyor. Hollanda, Almanya, ABD, İtalya, İngiltere asıllı firmaların da yatırımlarının bulunduğu bölge, özellikle 560 ton kaldırma kapasiteli travellift (tekneleri suda kaldırma vinci) ve 2 bin ton kaldırma kapasiteli shiplift (gemi asansörü) yatırımları ile lüks yat konusunda Uzak Asya, Afrika ve Arap yatırımcılarının da ilgisini çekmeye başladı.

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgedeki ticaret hacminin yılın 10 aylık döneminde 677 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Gürses; “2020’yi geçen yıla göre yüzde 6 artışla yaklaşık 830 milyon dolarlık ticaret hacmiyle kapatmayı planlıyoruz” dedi.

Antalya Serbest Bölgesi’nin süper lüks yat üretiminde “Antalya markasını” oluşturduğunu anlatan Gürses, bölgeden dünyanın her noktasına lüks yat satışı gerçekleştirildiğini kaydetti.

Gürses, “Yılın 10 aylık döneminde 88,5 milyon dolarlık lüks yat ihracatı yapıldı. 2020 sonu itibarıyla toplam 36 ultra lüks yat ihracatından 100 milyon dolar döviz girdisi sağlanacak” açıklamasında bulundu. Bölgedeki firmaların salgın sürecini iyi yönettiğini belirten Gürses istihdamın salgına rağmen arttığını belirtti.

ASBAŞ olarak salgın sürecinde yatırımların hızını kesmediklerini, programa alınan yatırımların hayata geçirilmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını vurgulayan Gürses, yat sektörü için çok önemli sorun olan rıhtım düzenlemesi ve büyük boy teknelerin denize indirilmesi amacıyla 110 milyon liralık yatırıma başladıklarını söyledi.

Yabancı yatırımcıların da dikkatini çektiğini belirten Zeki Gürses; “Rıhtım yatırımlarına başlamamızla bölgemiz, Uzak Asya, Afrika ve Arap yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı. Özellikle Malezya, Moritanya ve Katar gibi ülkelerden yatırımcıların girişimleri bulunuyor. Yabancı yatırımcılar, bölgemizde yat üretimi ve yat bakım onarımı fırsatlarını değerlendirmek istiyor” diye konuştu.

Check Also

Kurtulmuş: KKTC’nin tanınması yönünde kalıcı çözüm için prensipli müzakerelere bağlılığımızı sürdüreceğiz

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kıbrıs Türk halkının taleplerine uygun şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması yönünde kalıcı çözüm için diplomatik yolları kararlılıkla tercih ederek, prensipli müzakerelere bağlılığı sürdüreceklerini ifade etti.

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]