Ulaştırma sistemlerinde sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği

Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi ve İstanbul Politikalar Merkezi, World Conference on Transportation Research Society – Special Interest Group: E1 Transport System Analysis and Economic Evaluation (WCTRS SIG E1 Workshop) çalıştayına ev sahipliği yaptı. Karaköy Minerva Palas’ta düzenlenen iki günlük çalıştayda akademiden ve iş dünyasından önde gelen isimler konuşmacı oldular.

 

Bu yılki konusu “Ulaştırma Sistemlerinde Yeni Bir Ölçümleme Devrimi Olarak Sürdürülebilirlik: İklim Değişikliği Çerçevesi” olarak belirlendi. Çalıştayda ulaştırma sistemleri ve iklim değişikliği üzerine çalışmalar yürüten akademisyenlerin ve iş dünyasından temsilcilerin bir araya gelmesi hedeflendi.

 

Toplantının açış konuşmalarını Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Nihat Berker, İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Fuat Keyman ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Ülengin yaptı. Prof. Dr. Nihat Berker konuşmasında küreselleşen dünyada ulaştırma sektörünün kazandığı önemin altını çizerek, bu sektörün gelişmesi ile iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik arasındaki bağa vurgu yaptı. Prof. Dr. Fuat Keyman da İstanbul Politikalar Merkezi bünyesinde sürdürülen iklim, enerji, çevre ve sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Füsun Ülengin, iklim değişikliği senaryolarında beklenen durumun küresel ölçekte 2°C’lik artış yönünde olduğunu, ve bu artışın %11’lik kısmının ulaşımdan kaynaklanacağını vurguladı. Ulaştırma yatırımları planlanırken, iklim değişikliği ve sürdürülebilirliğin mutlaka dikkate alınması gereken bir parametre olduğunu ve bu çalıştay sonucunda politika yapıcılara, bu konu ile ilgili değişkenlerin etkileşimini gösteren bir yol haritası çıkarılacağını belirtti.

 

Çalıştayın ilk gününün ilk konuşmacısı Karlsruhe Institute of Technology’den Eckhard Szimba oldu. Szimba, katılımcılara AB’nin ulaştırma politikaları hakkında bilgi verdi. Indian Institute of Science’dan Ashish Verma Bangalor’daki şehir içi ulaşım politikalarını anlatarak, şehir içi taşımacılığa farklı bir bakış açısından çözüm önerilerini sundu. Copenhagen Business School’dan Aseem Kinra, ulusal lojistik sektöründeki devrimi küresel tedarik zinciri boyutu ile ele aldı. Laboratoire d’économie des Transports’tan Yves Crozet sürdürülebilirliğin ulaştırma sektörüne getirdiği değişimler ve zorluklar konusunda konuştu. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Çağrı Haksöz İpek Yolu’nda risk zekası ve tedarik zinciri konularında bilgi verdi. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Tevhide Altekin de sürdürülebilir tedarik zincirinde sosyal sorumlu lojistik konusunu ele aldı.

 

Çalıştayın ikinci günü Unilever Türkiye Gıda Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin’in endüstri oturumu ile başladı. Mustafa Seçkin, Unilever’in Lipton markası ile Karadeniz’deki çay üreticilerine yönelik geliştirdiği sürdürülebilirlik projesini anlattı. Ardından Karlsruhe Institute of Technology’den Werner Rothengatter, senkronize sürdürülebilir tedarik zincirinin tasarımı konusunda konuştu. Universidade de Lisboa’dan Rosario Macario sürdürülebilir olmayan ortamdan sürdürülebilirliğe uzanan yolu anlattı.

 

Neden-sonuç ilişkileri üzerine beyin fırtınası oturumunun ardından Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nden Ümit Şahin ve Ethemcan Turhan’ın panelist olduğu panele geçildi. Panelin moderatörlüğünü Ömer Madra üstlendi. Ömer Madra konuşmasında dünyadan iklim değişikliğinin neden olduğu doğal afetlere örnekler verdi.

Tolantının kapanış konuşmasını Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Füsun Ülengin yaptı.

Check Also

Doğal gaz ithalatı ocak ayında yüzde 7,8 arttı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ocak ayına ilişkin “Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu”na göre, ithalatın 4 …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]