“Findeks ile Sektörün Gözünden” dijital etkinliğinde pandemi döneminde otomotiv sektörü değerlendirildi

Findeks ev sahipliğinde her ay farklı sektörün ele alındığı “Findeks ile Sektörün Gözünden” webinar serisi tüm hızıyla devam ediyor. Otomotiv sektöründen önemli isimlerin konuk olduğu webinarın üçüncüsü Emre Özpeynirci’nin moderatörlüğünde Honda Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, AKO Grup CFO’su Furkan Yazgan ve Dinamik Otomotiv Mali İşler Direktörü Hüseyin Küçük’ün katılımıyla 22 Ocak Cuma günü düzenledi.

Gerçekleştirilen canlı yayında, pandemi döneminin otomotiv sektörü üzerine yansımalar ile sektörün yaşadığı dönüşüm ele alınırken, otomotiv sektörünün bayiler, tedarikçiler, yetkili satıcılar ve servisler kapsamında büyük bir ekosisteme sahip olması ve bu çerçevede Findeks’in sunduğu hizmetlerin kullanımı ile alacak risk yönetimi konularına değinildi.

Honda Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, olağanüstü unutulmayacak bir yılın geride kaldığını belirterek “Covid-19 ile mücadele ederken, ekonomiden sosyal hayata, iş yapış şekillerinden alışkanlıklara kadar önemli değişiklikler yaşandı. Pandemi etkisiyle beraber bir çok sektör düşük talep sebebiyle daralırken, otomobil ve hafif ticari pazarı bir önceki yıla göre %61 artarak, 773.788 adetle tamamlandı. Ancak, 2021 ve sonrası öne çekilen talep, pandemi etkisinin devam etme riski ve pazarda beklenen büyük dönüşüm, sonraki yıllar için kafalarda büyük soru işaretleri bırakıyor. Soru işaretlerinin arttığı bu süreçte, eldeki enstrümanları çok iyi kullanmak ve bilgi paylaşımını artırarak riskleri yönetmek gerekiyor.” dedi.

 

Otomotiv sektörünün yaşadığı dönüşümün, finans piyasalarındaki dinamizm ile de örtüştüğünü aktaran AKO Grup CFO’su Furkan Yazgan sözlerine “Sektör yapısal bir değişim süreci geçirirken, öngörülemeyen finansal koşullara karşın risk ve alacak takibinin makro boyuttan mikro boyuta evrildiği bir geçiş dönemini de birlikte yaşıyoruz. Bu değişim ikliminde teknolojik gelişmelerin de yardımıyla risk ve alacak takibinin anlık ve objektif kriterlere göre yapılabilmesi mümkün hale geliyor. Öngörülemeyen finansal koşullara karşın risk ve alacak takibinin makro boyuttan mikro boyuta indirgendiği günümüz dünyasında Findeks, güvenilir ve objektif bir bakış açısı ile bu alanda büyük bir eksikliği dolduruyor.” diyerek devam etti.

Dinamik Otomotiv Mali İşler Direktörü Hüseyin Küçük ise pandemiye rağmen otomotiv satış sonrası sektörü için 2020’nin verimli geçtiğini aktarırken “Otomotiv endüstrisi iç piyasa dinamizmi ve ihracatta lider olma özelliği ile ülkemizin en önemli sektörü konumunda. Otomobil satışları, 2020 yılı on aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 73,1 oranında artarak 465.031 adet olurken, hafif ticari araç pazarı da yüzde 99,7 artarak 123.323 adede ulaştı. Rakamlara olumsuz yansımasa bile 2020 herkesin “geçsin artık” dediği bir yıl oldu. Her alanda olduğu gibi, alacak riski yönetiminde de dijitalleşmenin  ne kadar  önemli olduğunu 2020 yılını yaşayarak gördük. Findeks bu konuda  yaptığı çalışmalarla önemli bir iş ortağıdır.’’ dedi.

Kredi Kayıt Bürosu Hakkında:

Kredi Kayıt Bürosu (KKB), sektörün önde gelen 9 bankasının ortaklığı ile 11 Nisan 1995 tarihinde kurulmuştur. KKB’nin, bankalar, tüketici finansman şirketleri, leasing, faktoring ve sigorta şirketleri olmak üzere hem Risk Merkezi hem de kendi üyelerini içeren 200’e yakın üyesi bulunmaktadır. KKB, üyelerinden topladığı müşteri bilgilerini birleştirip kredi risk yönetim süreçlerinde kullanılmak üzere yine üyeleri ile paylaşımını sağlayan bir yapıda hizmet sunmaktadır. 2013 yılı Ocak ayında hizmete sunduğu Çek Raporu ve Risk Raporu ile KKB, yalnız finansal kuruluşlara değil aynı zamanda bireylere ve reel sektöre yönelik hizmetler de sunmaya başlamıştır. Kişi ve kurumların finansal itibarlarını yönetebilmeleri için önemli araçlar sunan KKB, 2014 yılında bireylere ve reel sektöre yönelik olarak tasarlanan finansal hizmet platformu Findeks’i hayata geçirmiştir. 2015 yılında hayata geçen, 2016 yılında yasa ile kullanımı zorunlu hale gelen ve 1 Ocak 2017 itibarıyla yürürlüğe giren Findeks Karekodlu Çek Sistemi ile KKB daha şeffaf ve güvenli bir ticari hayat için oldukça önemli bir adım atılmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, 2016 Aralık ayında faaliyete başlayan KKB Anadolu Veri Merkezi ile başta bankacılık ve finans sektörü olmak üzere kurumlara yönelik veri merkezi ve olağanüstü durum merkezi hizmetlerini sunan KKB, finansal teknoloji alanında yürüttüğü faaliyetlerini geliştirerek sürdürmektedir.

Check Also

Çinko Tozu Ve Özellikleri

Çinko tozu mavimsi gri renkli, saf metal bir tozdur. Çinko saflaştırılmış buharları yoğunlaştırıldığında üretilir. Bazı …

[ajax_load_more loading_style="infinite fading-circles" container_type="div" post_type="post" images_loaded="true" placeholder="true" button_loading_label="Haber Yükleniyor..." scroll_distance="500px"]